En l’àmbit pedagògic i formatiu, l’interès que provoca el tema dels mitjans de comunicació està especialment motivat per la influència que aquests pot tenir sobre la infància i l’adolescència. Aquesta influència, però, no pot considerar-se directa, sinó que es produeix per mitjà de certes operacions que impliquen una seducció visual i narrativa que deixa la infància en una posició d’indefensió. A més, pot constatar-se que aquest tipus de seducció s’utilitza per difondre, en la majoria de casos, valors antagònics al de la igualtat entre homes i dones, que subratllen i celebren el domini del més fort sobre el més dèbil i que discuteixen i banalitzen l’experiència de la diversitat i de la diferència
Aquest sexisme ha cridat l’atenció de l’Institut de la Dona. Segons un informe elaborat durant la campanya nadalenca 2019/2020, titulat Publicitat i campanyes nadalenques de joguines: Promoció o ruptura d’estereotips de rols de gènere?, les nenes apareixen habitualment com a cuidadores, mares o esposes i tenen rols molt vinculats amb la bellesa personal (el 34% dels 200 anuncis analitzats vinculen a nenes amb professions de perruqueria i estètica), mentre que els nens són guerrers, herois o aventurers (l’activitat de pilot, policia o militar/policia representen el 50% d’aquests anuncis).
A més, la publicitat persisteix a allunyar a les nenes de la ciència i la tecnologia. En sis de cada deu anuncis de joguines orientades a les noies no apareixen suports electrònics ni mecànics, enfront del 26% en el cas de les ofertes per als nois. «Volem que la principal preocupació de les futures generacions de dones continuï sent ser desitjables o seductores, i que les cures no formin part de les preocupacions masculines?», es pregunta Beatriz Gimeno, directora de l’Institut per a la Dona.
Amb aquest estudi com a guia, el ministeri de Consum capitanejat per Alberto Garzón ha dirigit una campanya simbòlica per a sensibilitzar sobre la publicitat sexista dirigida a la infància. Sota l’etiqueta #HuelgaDeJuguetes i a través d’un vídeo on surten diferents personatges d’animació, el ministre d’Unides Podem tracta de transmetre el missatge que «la majoria de la publicitat de joguines reprodueix estereotips que limiten el desenvolupament personal en la infància i consolida la desigualtat de gènere», en les seves pròpies paraules.
A diferents ciutats doncs es va posar en marxa aquesta acció per tal de fomentar la igualtat i sota el lema “jugar no té gènere”.
Per més informació podeu contactar amb: lmasferrer@cigassociats.com