A mitjans de maig del 2019 el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) anul·lava per primera vegada una sanció imposada per Hisenda a un contribuent que va declarar extemporàniament els seus béns a l’estranger.
Pocs dies després, el mateix Òrgan ha publicat una nova resolució on exonerat a de nou a un altre contribuent de fer front a aquesta mateixa sanció.
Tot i ser un règim sancionador qüestionat des de fa temps per la Unió Europea, i que diversos Tribunals de Justícia ja havien desestimant en algun cas (recordem que es el 150% del guany patrimonial imputat per Hisenda), no ha estat fins a mitjans de maig que el TEAC, en la seva resolució de de 14 de febrer de 2019, ha anul·lat per primera vegada la imposició d’aquesta sanció. En aquest cas la resolució no es centra en el fons de l’assumpte o en la proporcionalitat de la sanció, sinó que ho fa en la demostració de culpabilitat per part del contribuent. Caldrà, per tant, demostrar la culpa del ciutadà per sancionar.
El segon cop a aquest règim sancionador ha arribat escassos dies després amb una nova resolució del TEAC, aquesta vegada de 16 de gener de 2019. En aquest cas el Tribunal ha deixat sense efecte la sanció envers un contribuent assegurant que ha acreditat amb indicis versemblants la connexió entre rendes ja declarades i la titularitat de bé a l’estranger. A falta de proves sobre l’origen dels béns, s’accepta un relat coherent.